Yükleniyor...

Çözümlerimiz


Stok ve Depo Yönetimi

Case Bulut ERP çözümlerinden yararlanarak stok yönetiminizi sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Stoklarınızı ve depolarınızı tam anlamıyla kontrol altına alan stok ve depo yönetimi, isterseniz depo bazında isterseniz depo grupları bazında listeleme yapmanıza olanak tanıyor.

Toplu olarak stoklarınızı hızlı bir şekilde fiyat ve stok miktarlarını değiştirebilme, tek bir listede belirli malzemelerin miktarlarını görebilir ve böylece etkin bir stok yönetimi sağlayabilirsiniz. Hammadde, yarı mamül ve mamüllerinizin yanı sıra tüm yardımcı malzeme, sarf malzemesi ve demirbaşlarınız için stok kayıtları tutabilirsiniz. Toplanan bu verilerle Case Bulut ERP size birçok seçenek sunarak, istatistikler ve raporlarınızı takip etmenizi sağlar.

Barkod, seri ve lot takip sistemi ile özellikle hammadde, yarı mamül ve ürünleriniz için kullanabileceğiniz depo veya depolarınızın sayımlarını pratik ve güncel bir şekilde tutabilirsiniz. Her malzeme için kullanacağınız kendine özgü stok kodu, o malzemenin her kalemi için kullanacağınız yine kendine özgü parça/lot numarası ile her bir kalemi ayrı ayrı takip edebilirsiniz. Böylece her kalem için ayrı ayrı raf ömrü, üretim için ayrılma bilgisi, geçmişe dönük kullanım bilgisi, alım siparişi ve fiyat bilgisi gibi detaylara kolayca ulaşabilir ve raporsal olarak analiz yapabilirsiniz.

Size sunmuş olduğumuz Raf Takip Sistemi ile depo/depolarınızdaki mevcut stoklara ulaşmanız, ayrıca deponuzun hangi bölümünde, hangi rafında mevcutta bulunan stok bilgisi olduğunu kolay bir şekilde gerek raporsal gerekte görsel olarak bilebilir, stok sayımlarınızı hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Case Bulut ERP üretim alanına veya sevkiyat alanına birden fazla kalem malzeme taşımanız gerektiğinde size raf adreslerine dayalı en ekonomik rotayı verebilir.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak Case Bilgi Teknolojileri'nin size sunduğu kolaylıklar içerisinde stok kategori yöntemi ile e-ticaret çözümleriniz için xml oluşturmaktadır ve Case Bilgi Teknolojileri bu bilgileri anlık olarak güncellenmektedir.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Satın Alma

Case Bulut ERP Satın Alma Modülü, verilen siparişler için 'Sipariş Numara'larını benzersiz olarak otomatik vermektedir. Satın alma siparişlerinizi farklı para birimleri ile açabilir, ödeme şekli ve vadesini sipariş üzerinde seçebilirsiniz. Dilediğinizde bu tanımlamalar cari kartta da gerçekleştirilebilmektedir.

Satın alma siparişleriniz için firma ve ürün grubu bazında fiyat listeleri tanımlayabilirsiniz. Tanımlama işleminden sonra siparişlerinize birim fiyatlar otomatik eklenir. Farklı para birimleri ile açtığınız satın alma siparişlerini istediğiniz para birimi ile takip edebilirsiniz. Satın alma siparişleriniz için sevkiyat biçimleri ve sevkiyat bedelinin hangi tarafa ait olduğu bilgilerini tanımlayabilirsiniz.

Her satın alma kalemi için önceki satın alma siparişlerini tarih, sipariş numarası, miktar ve birim fiyat bazında aynı ekranda görebilirsiniz. Tedarikçi firmanın cari ekstre özetini aynı sayfada görüntüleyebilirsiniz. Siparişlerinizin tamamı veya bir bölümü için iskonto oranları belirleyebilirsiniz. Özel raporlama seçeneği ile satın alma siparişlerinizi excel, html, jpeg veya pdf formatında oluşturabilirsiniz.

Sisteminiz destekliyorsa Case Bilgi Teknolojileri üzerinden satın alma siparişlerinizi tedarikçilerinize e-posta yoluyla da gönderebilirsiniz.

Case Bilgi Teknolojileri bünyesindeki satın alma rapor ve analizleri ile detaylı periyodik raporlar hazırlayabilirsiniz.

Sistem bilgi notu bölümü sayesinde her sipariş için geriye dönük hangi işlemlerin yapıldığını takip edebilirsiniz.

Satın alma yönetimi sistemi üretim planlama sistemi ile bütünleşik çalıştığı için her müşteri siparişi için ihtiyaç duyulan satın alma siparişinin durumunu planlama ekranlarından da görebilirsiniz.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Alım Teklifi / Alım Siparişi

Bu Modül; Satın alma departmanının ihtiyaç duydukları malzeme ya da hizmetler için satın alma talepleri açabilir, tedarikçilerden fiyat teklifi isteyebilir, tedarikçilerinden gelen fiyat bilgilerini sisteme kaydedebilir ve gerekli durumlarda tedarikçileri ile anlaşma belgeleri oluşturabilir. Ayrıca bu malzeme ya da hizmetler için satın alma sipariş belgeleri ve raporları hazırlanabilir. Benzer şekilde yurtdışı satın alma işlemleri için nakliye aşamaları takibi yapılabilir ve genel olarak satın alma siparişleriyle ilişkili stok, teslimat, fatura ve tedarikçi analizi işlemleri de gerçekleştirilebilir.

Satın alma Yönetimi modülünde, satın alma isteğini hesap, müşteri, projeler, üretim emirleri, demirbaş bilgileri veya maliyet merkezleri gibi çeşitli bilgilerle ilişkilendirmek mümkündür. Satın alma isteğinde kurulan bu ilişki, istek siparişe dönüştüğünde sipariş belgesine de aktarılır. Ayrıca belge takibi alanlarında birebir kurulan bağlantı, istenirse birden fazla proje, üretim emri, demirbaş bilgileri veya maliyet merkezi için de kurulabilir. Kullanıcılar, bu modül ile nakliye aşamalarını da yönetebilir. Basit bir sipariş onayından siparişin nakliye aşamalarının konumsal olarak izlenmesine kadar birçok kapsamlı işlev sunulur. Tüm bunların yanında Satın alma Yönetimi modülü, Malzeme Önerileri uygulaması ile bir malzeme için satın alma isteği ya da satın alma siparişi oluştururken, o malzeme ile birlikte satın alınması öngörülen malzemeleri de kullanıcılara önerir. Böylece firmalar daha etkin ve avantajlı bir satın alma süreci gerçekleştirebilir.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

e-Fatura İşlemleri

Case Bulut ERP e-fatura işlemleri ile;

397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) hizmete alınmış bulunmaktadır. Bu bağlamda e-Fatura İle İlgili Vergi Usül Kanunu'nda Yer Alan 421 Sıra No'lu VUK Genel Tebliğine göre e-Fatura zorunluluk kapsamına giren müşterilerimiz için Case Bilgi Teknolojileri e-Fatura uygulaması hazırlanmıştır. e-Fatura uygulamasının Case Bilgi Teknolojileri ile bütünleşik biçimde çalışması için gerekli tüm yazılım ve geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve Case Bilgi Teknolojileri e-Fatura uygulaması siz müşterilerimizin kullanımına sunulmuştur. e-Fatura, 397 Sıra No’ lu VUK Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olan ve elektronik belge biçiminde oluşturulmuş faturayı ifade etmektedir. e-Fatura Faturanın karşılığı bilgileri içeren, belli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, elektronik belgedir. e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. e-Faturaya tabi olan mükellefler birbirlerine kağıt ortamında fatura kesemezler. Kağıt ortamında fatura kesilse bile bu faturaların hukuki anlamda bir geçerliliği olmayacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tanımladığı üç farklı e-Fatura kullanım yöntemi sunmaktadır.

  • e-Fatura Portalı: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bir web sayfasını kullanarak e-fatura sistemine erişim yöntemidir. Bu yöntemi kullanacak olan müşterilerimiz kendi mali mühürleri ile kullanabileceklerdir. Case Bilgi Teknolojileri ile GİB in istemiş olduğu formatta dosya oluşturup mühürleyebilirsiniz. Case Bilgi Teknolojileri e-Fatura modülü ile oluşturmuş olduğunuz dosyayı GİB portalına yükleyebilirsiniz.
  • Özel Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığına verileri göndermek ve almak için özel entegratör adı verilen profesyonel servis sağlayıcıların aracı olarak kullanıldığı yöntemdir. Özel Entegrasyon yöntemini kullanmak isteyen müşterilerimiz, Case Bilgi Teknolojileri güncellemeleri ile özel entegratör’lerin sunduğu bağlantı yazılımları sayesinde E-Fatura işlemlerini yapabileceklerdir.
  • Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığına verileri göndermek ve almak için mükelleflerin kendi bilgi işlem sistemini onaylı bağlantı yazılımları aracılığı ile GİB sistemi ile doğrudan entegre ederek kullandığı yöntemdir.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Cari Hesaplar

Case Bulut ERP cari kart yönetimi ile;

Case Bulut ERP'de öncelik olarak kart tiplerini kendiniz tanımlayabilirsiniz (müşteri, banka, satıcı, kasa vb.). Müşteri ve tedarikçileriniz için farklı birimlere ve farklı içerikleri olan hesaplar birden fazla cari kart açmanıza sebebiyet vermektedir.

Case Bilgi Teknolojileri'nde hesap bölümü özelliği sayesinde bunları tek cari kart üzerinde içerikleri, para birimleri, farklı içeriği olan hesaplar tek cari altında izlenebilmekte olup istenildiği takdirde ayrıştırılabilmektedir. Çoklu döviz sistemi sayesinde sonsuz para birimine göre cari hesap takibi yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak müşteri ve satıcı muhasebe kodları standart olduğundan dolayı Case Bulut ERP bunları otomatik verebilmektedir. Diğer kart tipleride istenildiği takdirde aynı şekilde otomatik olarak Case Bilgi Teknolojileri tarafından verilebilmektedir.

Cari kart açılırken cari hesap numarası otomatik olarak sistem tarafından verilmektedir. Böylece hatalı numara verilmesi engellenmiş olur. Özel sahalara konan kontroller sayesinde mükerrer kart açılması da önlenir. Cari kart ekranında bulunan tek düğme ile cari hareketleri, stok hareketleri ve bekleyen siparişlere kolayca ulaşabilirsiniz. Firmanın finansal durumuna göre çeşitli etiketlemelerle ilgili firma için sipariş alınmasını veya fatura kesilmesini engelleyebilirsiniz. Engellenen firmaları listelerinizde farklı renkte görüntüleyebilirsiniz.

Her hesap için detay ya da icmal biçiminde cari ekstreleri görüntüleyebilirsiniz. Kayıtların üzerindeyken çift tıklama ile kaydın kaynağına gidebilirsiniz. Bunlar ve çok daha fazlasını Case Bulut ERP Cari Hesap Takibi ile yapabilmeniz mümkün.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Müşteri İlişkileri Yönetimi

CRM Müşteri İlişkileri Yönetimi, bilgi teknolojileri odaklı bir kavram olarak görünmesine rağmen, CRM aslında yeni bir yönetim felsefesi ve kurumsal bir anlayıştır. Müşteri odaklı satış ve pazarlamanın ardından müşteri memnuniyetini maksimum seviyede tutmak anlayışının hakim olduğu bu yönetim felsefesinde, uzun süreli müşteri ilişkileri ve müşteri sadakati hedeflenmektedir.

Mevcut zaman ticaretlerde üretim maliyetlerinin artması sebebiyle yerini ürün odaklı yönetime değil, müşteri odaklı yönetime bırakmıştır. Müşteri odaklı satışa yönelen firmalar için pazarlama kanallarını etkin yönetmek, sektörlerine daha yakın olmak, değişimleri sürekli takip etmek, müşterilerinin talep ve isteklerini anlayarak ürün veya hizmetlerini geliştirmek işlerini büyütebilmeleri için önemli bir rol oynamaktadır. İşletmeler stratejilerini geliştirerek müşteri odaklı yönetime Case Bilgi Teknolojileri CRM (Customer Relationship Management) Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımı ile geçiş yapabilirler.

Case Bulut ERP CRM Modülü ile; potansiyel müşteri kazanabilir var olan müşterilerin memnuniyetini sağlamak için iletişimi artırabilir, müşteri portföyünü geliştirebilir, operasyonel süreçleri yönetebilir, müşteri bilgilerini anlık olarak güncelleyebilir, müşterilere özel kampanyalar oluşturabilir ve her müşteriye özel ürün teklifleri hazırlayarak müşteri ile aranızda geçen tüm süreci takip edilebilirsiniz.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Finansman Yönetimi

Case Bulut ERP Finansman Yönetimi ile;

Case Bilgi Teknolojileri Finansman Yönetimi modülü ile tüm müşterileriniz, tedarikçileriniz, taşeron firmalarınız ve personelinize ilişkin hesap ekstrelerini takip edebilirsiniz. Sistem üzerinde otomatik oluşturulan borç/alacak tabloları ile cari hesaplarınızı etkin biçimde takip edebilirsiniz.

Case Bulut ERP üzerinde üretim maliyetlerinizi, stok maliyetlerinizi, müşteri bazında karlılıklarınızı görebilirsiniz. Farklı para birimleri çalışabilir, raporlarınızı farklı para birimleri ile alabilirsiniz. Cari ekstrelerde ödeme performansları, vadesi geçmiş alacaklarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Çek senet analizi, tahsilat analizi, satış analizi, alım analizi, vade farkı analizi vb. analizleri otomatik olarak sistemden çekebilir ve excel ve pdf formatlarında kaydedebilirsiniz. Bunların dışında onlarca analiz ve raporla etkin bir finansman yönetimi sağlayabilirsiniz.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Muhasebe ve Entegrasyon

Case Bulut ERP ile ön muhasebede yapılan bütün cari, stok, fatura, çek, senet vb. işlemlerinizi kolay kullanım sağlayan arayüzü ile tüm işlemleri isterseniz günlük muhasebeleştirebileceğiniz gibi isterseniz aynı işlemi iki tarih aralığında da yapabilirsiniz. Ticari alacakları ve ticari borçları, Satış Yönetimi, Perakende Yönetimi ve Fatura Kontrol modülleri ile gerçek zamanlı veya toplu entegrasyon ile kapsamlı şekilde yönetebilirsiniz. Açık bakiye kontrolü, alacak/borç yaşlandırma, müşteri borç bilgilendirme vb.

Genel Muhasebe modülü, resmi veya yönetsel ihtiyaçları karşılamak için hesap planı dökümleri, muhasebe belge dökümleri, kontrol listeleri, kapsamlı hesap hareket dökümleri, geçici ve kesin mizan, bilanço, gelir tablosu, resmi defterler çek/senet bordroları ve tarihçeli yürütme listeleri, nakit akış raporları, borçlu hesap bilgileri, KDV raporları, yüklenilen KDV raporu, borç yaşlandırma raporları, tahsilat ve ödeme gibi bir çok raporu sizlere sunar. Bu raporları gerek Excel gerekse PDF olarak aktarır. Muhasebe Cari Kontrolü ile muhasebedeki hesaplarınız ile cari hesaplarınız karşılaştırılarak tutmayan hesaplarınız veya hatalı hesaplarınız tespit edilmektedir. Özellikle 120 ve 320 hesapların kontrolünde çok işe yarayan bu özellik ile saatlerce sürecek elle kontrol yerine tek tuşla çok kısa sürede sonuca ulaşabilirsiniz. Otomatik Virman düğmesiyle tek bir seferde hesapları karşılaştırır ve size bilgi sunarak hangi caride işlem yapma hakkını size sorar. Hem tekli hem de çoklu virmanı aynı anda yapabilmenize olanak sağlamaktadır.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Rapor ve Analizler

Case Bulut ERP bünyesindeki rapor ve analizlerle tüm yönetim kademelerinde ihtiyacınız olan bilgiye ulaşabilirsiniz. Satış, Satın Alma, Finans, Üretim, Kalite Kontrol bölümleri için oluşturulmuş rapor ve analizlerle hızlı ve etkili kararlar verebilirsiniz.

Özel yetkilendirme sistemi ile rapor ve analizlerin detayı kullanıcıya izin verildiği oranda görüntülenir. Böylece firmanız için önem arz eden bilgilerin yanlış ellere geçmesi önlenmiş olur.

Tüm rapor ve analizlerinizin sonuçlarını excel, word, pdf veya jpg formatlarında kaydedebilir, belirli zamanlarda veya anlık e-posta gönderimi sağlayabilirsiniz.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Üretim Yönetimi

Case Bulut ERP Üretim Yönetimi ile;

Öncelikle üretim departmanınız analiz edilir. Sisteminize ve üretilecek ürünlere göre ürünlerin rotaları kaydedilir. Üretim emirleri verilerek üretim esnasında kullanılan hammadde ve/veya yarı mamullerin stoktan düşümü yapılır. Tamamlanan ürünlerin mamul depo girişleri gerçekleştirilir.

Bir ürünün üretim aşamalarının detayları ve girdi malzemelerini içeren rotalar oluşturularak maliyet ve hammadde ihtiyacı bilgilerine ulaşılır. Rotalardaki ürün ve operasyon bazlı makine hız bilgiler ile tahmini üretim süreleri ve makinelerin doluluk oranları görülebilir, makinelerin iş sıralaması planlanabilir.

Barkodlu hammadde ve yarı mamul etiketlerinin üretim aşamalarında kaydedilmesi ile izlenebilirlik sağlanmaktadır.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Malzeme İhtiyaç Planlama

Case Bulut ERP / MRP ile;

- Üretim sürecinizi planlayarak stok miktarlarını kontrol altına alabilir ve bunun sonucunda üretim verimlilik oranlarınızı artırabilirsiniz.

- Sitem üzerinden tüm siparişleriniz üretim planlama sipariş izleme ekranına gelir. Siparişlerinizi filtreleyebilir ve toplu işlem yapabilirsiniz.

- Siparişlerin üretiminde kullanılacak hammaddeleri sipariş için rezerve edebilirsiniz.

- Ürünlerinizin üretimi için makine rotası atayabilir veya tanımlı rotaları kullanabilirsiniz.

- Üretilecek ürünler için kullanılacak hammadde ve miktarlarını görüntüleyebilirsiniz.

- Üretilecek ürünlerinizin termin tarihlerini görüntüleyebilir, eksik malzemeler için satın alma siparişi açabilirsiniz.

- Üretilecek ürünlerinizin termin tarihlerini görüntüleyebilir, eksik malzemeler için satın alma siparişi açabilirsiniz.

- Satın alma siparişleriniz ve satış siparişleriniz eşleştirileceği için stok kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.

Üretim Kaynakları Planlaması

Case Bulut ERP ile;

MRP II'nin asıl amacı olan tutarlı, entegre ve raporlanabilir bir sistem oluşturulmaktadır.

Üretim sistemleriniz analiz edildikten sonra ana üretim planı oluşturulur. Karşılaşılabilecek problemler için alternatif planlar oluşturulur.

Gerçekleştirilen planlar ile ihtiyaç planlaması, malzeme yönetimi, iş gücü ve makine kapasiteleri, üretim planlaması işlemleri de gerçekleştirilir.

Bunların yanında ürünlerin satış ve pazarlaması veya satış tahminlerine kadar birçok işlem sistemimizde oluşturulmaktadır.

Bunlar ve daha fazlası için bize ulaşın.